In the making: Arrangement om ensomhed

Har du følt dig ensom – over en længere periode? Så er du ikke den eneste. 
Et stigende antal mennesker føler sig ensomme, i Danmark alene er det mindst 210.000. Undersøgelser viser, at langvarig ensomhed er lige så skadeligt for vores helbred som rygning. 
Det er de tørre tal. Og de kalder på handling. Men hvordan handler man på ensomhed – som person og som samfund? Hvilke situationer fremkalder ensomhed? Hvornår er det skadeligt at være ensom? Hvordan kan vi være alene på en god måde? Hvad kan jeg gøre, hvis jeg er ensom? Og hvordan kan jeg hjælpe en anden, som er ensom? 
I efteråret 2016 tog vi fat i Folkebevægelsen mod Ensomhed for at blive lidt klogere på begrebet og begynde på de indledende forberedelser til et arrangement, der skal undersøge ensomhed. 
Og der er nok at undersøge. For det er ikke det samme at være alene og være ensom. Og man kan også være ensom sammen med andre. For unge er det følelsen af at være udenfor, der fylder. For ældre er det mængden af uønsket alenetid, der gør ondt. 
En af de store udfordringer ved ensomhed er, at det er skamfuldt og tabubelagt at sige, at man er ensom. Og derfor kan ensomhed så nemt blive til langvarig ensomhed, som kan blive til ufrivillig isolation fra omverdenen. 
Så hvor starter vi? Vi starter med at undersøge ensomhed – og med at tale om det. Så det ikke bliver ved med at være tabu, og så vi ved, hvordan vi skal møde ensomhed, når vi møder den.  
Sæt kryds i kalenderen den 7. marts – og i mellemtiden kan du læse mere på disse artikler: 

Artikel i Politiken  

Artikel i Information

Udsendelse om ensomhed på DR

Livet set gennem de hjemløses kameralinse

Kronik bragt i Politiken d. 29. April, 2014 i forbindelse med arrangementet ’Gaden som hjem- om byrummet for hjemløse’. At fotografere sin hverdag hjælper den socialt udsatte til at vise verden fra hans eller hendes perspektiv. Samtidig giver billederne det omgivende samfund nye må der at forstå de hjemløse.

Af Bibi Agger, faglig leder og souschef i projekt UDENFOR og Sven Johannesen, kommunikationsmedarbejder i projekt UDENFOR.

 

IDOART

I hverdagen er det nemt at forholde sig til de ting, som man skal, fordi man skal det. Læse, arbejde, studie. Men indimellem alle disse fastlagte ting, så tilbyder min by mig faktisk en del oplevelser, som lige giver dét mere sjov i hverdagen. Initiativet Os Imellem skaber nogle seje events, bygget op om særlige temaer, som jeg nu flere gange har fundet ret interessante, og jeg vil derfor anbefale jer, at holde øje med, hvad de fremadrettet ganske gratis tilbyder.